Sunday, January 16, 2011

Cara Pasang Facebook Like Button Di Blog


Mungkin ada sesetengah menganggap tips ni dah lapok atau lama, tapi aku percaya masih ramai lagi yang tidak tahu macam mana nak pasang Facebook button 'like' ni di blog diorang. Sememangnya banyak kebaikannya bila pasang butang like ni di blog sebab ia membolehkan pembaca yang suka dengan entri tersebut klik pada butang like, dan secara automatiknya ia akan muncul pada dinding di facebook si pembaca yang klik butang like tu.
Sudah tentu kawan2 diorang akan nampak entri tu dan secara tak langsung ia membantu mempromosi entri dan sekali gus blog kita.


Berikut adalah langkah2 untuk pemasangan widget facebook like button.


Langkah 1


Log in->Dashboard->Design->Edit HTML.


*Sebelum korang meneruskan langkah seterusnya, ada baiknya korang lakukan backup templates dulu, sebab sekiranya berlaku error boleh restore balik.


Langkah 2


Tick Expand Widget Templates


*Penting sebab kalau tak tick kod yang korang cari tak jumpa.


Langkah 3


Cari kod


*Untuk memudahkan pencarian, klik Ctrl + F pada keyboard untuk cari kod tersebut.


Langkah 4


Masukkan kod selepas


Download butang like facebook disini


Langkah 5


Klik Save Templates dan lihat hasilnya.


Sekiranya korang ada masalah nak pasang widget ni jangan segan2 nak tanya, Insyallah aku akan tolong setakat mana yang termampu. Kalau korang suka entri ni klik butang like k,:)


Kredit: aizuddin

3 comments:

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

admin said...

hehe..thanks Mknace.sya dah jdi follower blog awk :)

ariey said...

Wah.. Akhirnya berjaya... Trimas utk info... LIkE